St JACOBS | Leuven

Renovatie met respect voor de ziel

Een opdrachtgever uit Leuven klopte bij Domum Interior aan voor de inrichting van een bureauruimte in een prachtige pastorijwoning. Het maatwerk sluit naadloos aan bij de originele elementen zoals het dakgebinte in massief hout.

Eerbied voor bestaande elementen

De ruimte onder het dak is opvallend hoog en voorzien van een dakvenster om het daglicht naar binnen te halen. De robuuste houten balken zijn hier sfeerbepalend: ze leggen de ziel van het huis bloot. Hun esthetische en architectonische waarde is bijzonder groot, maar het ontbrak in deze ruimte aan comfort en gebruiksgemak.

Domum Interior kreeg de opdracht om de zolder te transformeren in een sfeervolle bureauruimte met veel opbergmogelijkheden. En dat alles in een stijl die past bij de authentieke constructie, zónder ze visueel te domineren.

Zwevende ‘illusie’ creëren

De lage kasten langs de wand werden minutieus op maat van de ruimte gemaakt – een technisch huzarenstukje. De onderstellen in staal garanderen stevigheid en onderstrepen de moderne uitstraling. Het eikenhout sluit dan weer aan bij de vraag naar een zo natuurlijk mogelijke look-and-feel. Door de kasten op stalen pootjes te laten steunen, lijken ze te zweven. De geïntegreerde ledverlichting – zowel onder als in de kasten – benadrukt dat gevoel van lichtheid en draagt bij tot de warme sfeer.

Fraai detail: het houtpatroon loopt door in de fronten van de kasten. Zo springt het ambachtelijke maatwerk nog meer in het oog.

Deze metamorfose toont een boeiend samenspel tussen oud en nieuw, en tussen ‘zware’ elementen versus optisch lichte constructies.

0